June 22, 2009

2,000 maut ditelan pasir jerlus

Posted in 1 at 12:28 pm by Ahmad Salafi

Tragedi pada 7 Jun 1962 lenyapkan satu pertiga daripada pekan Port Royal di Jamaica

SEKITAR jam 11.40 pagi pada 7 Jun 1692, bandar pelabuhan Port Royal di Jamaica tiba-tiba dilanda gegaran teramat kuat. Selepas gegaran itu berhenti, bandar berkenaan mula tenggelam ke dalam tanah sehingga menyebabkan satu pertiga kawasan kotanya lenyap dan 2,000 penduduknya hilang ditelan pasir jerlus.

Tragedi menggemparkan itu diceritakan saksi, Sir Hans Sloane: “Gegaran teramat kuat itu menenggelamkan sembilan hingga 10 kawasan pekan Port Royal dalam masa dua minit manakala bangunan di tepi dermaga pula tenggelam dalam masa kurang seminit.”

Lebih menakutkan adalah dalam tempoh singkat juga, pasir jerlus dahsyat itu menelan ribuan penduduk bandar berkenaan dan kejadian menyeramkan itu digambarkan seorang saksi lain: “Gegaran dahsyatnya menyebabkan pasir merekah dan penduduk mula ‘ditelan’ ke dalamnya.”

Bencana di Port Royal pada 1692 itu terus dikenang sebagai tragedi pasir jerlus paling dahsyat dalam sejarah dunia kerana sebelum ini, pasir jerlus sering dimomokan sekadar menelan manusia dan berlaku pada kawasan terhad saja. Akan tetapi, tragedi pada 1692 itu membuktikan bahawa kedahsyatan pasir jerlus menyebabkan ia mampu menelan sebuah kota besar dan ribuan mangsa sekali gus!

Cerita mengenai pasir jerlus sering menjadi antara momokan popular sehingga kini. Di tangan pengiat kreatif atau sutradara filem, pasir jerlus digambarkan seakan-akan ‘raksasa atau makhluk hidup’ yang menunggu penuh sabar untuk menjerat dan memerangkap mangsanya. Mangsa yang melalui di atasnya kemudian akan ditelan ke dasar tidak berpenghujung dengan kejam dan sadis.

Mangsa pasir jerlus akan lebih cepat ‘disedut’ jika meronta.

Ketika dalam lawatannya ke Iran, seorang penyelidik pasir jerlus dari Universiti Amsterdam, Belanda iaitu Daniel Bonn pernah menemui seorang pengembala tempatan yang menunjukkan satu kawasan pasir jerlus dan menceritakan satu kisah menakutkan kepadanya.

Menurut Si pengembala itu, pernah ada unta yang berjalan di atas pasir jerlus itu dan terperangkap di atasnya. Unta itu meronta-ronta tetapi ia kemudian hilang ditelan ke dalam pasir itu sehingga tidak meninggalkan sebarang berbekas.

Pasir jerlus dipercayai turut menelan mangsanya di Malaysia antaranya pada 22 Jun lalu, dilaporkan empat kanak-kanak bersaudara, lemas selepas memijak pasir jerlus di Kampung Bangau Tanjung, berhampiran Sungai Pahang.

Walaupun ramai mangsa sudah menjadi korban pasir jerlus, hakikatnya ia bukanlah raksasa hidup yang menjerat serta menelan mangsanya dengan kejam. Sebaliknya, seperti juga kejadian banjir, kilat ataupun taufan, pasir jerlus sebenarnya hanyalah satu fenomena alam yang penuh bahaya.

Sekolah Rendah Agama Hidayahtul Mustaqimah Taman Beringin, di ibu negara runtuh akibat pasir jerlus pada 12 April 2006.

Pada dasarnya, pasir jerlus terjadi apabila kawasan tanah atau pasir bercampur dengan air sehingga menyebabkan kekejapannya ikatan antara butiran pasir itu berkurang dan ia tidak mampu lagi menahan beban tertentu.

Pasir jerlus boleh terhasil menerusi dua cara antaranya menerusi pergerakan air di bawah tanah yang meresap ke dalam struktur tanah seperti di tepi sungai atau pantai selain akibat gempa bumi iaitu apabila gegaran berlaku, ia meningkatkan tekanan air bawah tanah di kawasan cetek yang kemudian meresap ke dalam pasir sehingga menjadi larut.

Dalam tragedi di Port Royal pada 1692, gempa bumi yang berlaku menyebabkan air dari laut meresap ke dalam pasir pantai yang menampung kota itu dan menukarkan pasir kejap itu menjadi pasir jerlus sebelum menengelamkan kawasan bandar terbabit bersama 2,000 penduduknya.

Kajian penyelidik mendapati daya tarikan pasir jerlus juga amat besar. Pengiraan penyelidik mendapati untuk menarik keluar seseorang yang terperangkap dalam pasir jerlus yang menyedut pada kecepatan satu sentimeter perdetik, ia memerlukan kekuatan 100,000 Newton untuk menarik mangsa itu keluar sebanyak 0.3 meter. Kekuatan itu setara dengan kekuatan seseorang mengangakat sebuah kereta.

Bagaimanapun, penyelidik mendapati faktor kecepatan sesuatu objek ditelan pasir jerlus bergantung kepada kepadatan objek terbabit.

Kajian mendapati kepadatan pasir jerlus umumnya adalah 2 gram permililiter manakala kepadatan manusia adalah 1 gram permililiter. Justeru, jika seseorang yang terperangkap di dalam pasir jerlus, mangsa akan lebih cepat tenggelam jika dia meronta. Sebaliknya jika mangsa bertenang dan tidak bergerak, jasadnya akan terapung perlahan-lahan.

“Keadaan yang paling berbahaya adalah apabila pasir jerlus cenderung menarik dengan cepat, tapi kesabaran dapat menyelamatkan anda. Jika ditunggu dengan sabar, partikel pasir lambat laun akan stabil sehingga daya apung campuran itu akan mengangkat anda ke atas.

“Kami mengetahui bahwa lapisan pasir di bawahnya lebih rapat sedangkan air lebih banyak di lapisan atas. Lapisan pasir yang sangat pekat di bawah sangat sedikit mengandung air sehingga sulit melepas kaki yang terperosok ke dalamnya,” kata Bonn.

INFO: Mangsa pasir jerlus di Malaysia

2 Mac 2007: Kanak-kanak perempuan berusia sembilan tahun maut selepas tenggelam di lagun apabila disedut pasirjerlus ketika mencari kepah bersama keluarganya di Pantai Semerak, Pasir Puteh, Kelantan.

19 Februari 2007: Seorang datuk dan cucunya lemas dipercayai akibat pasir jerlus ketika memukat ikan di pesisir Pantai Beraya, Bekenu, dekat Miri, Sarawak.

1 Julai 2005: Lima sekeluarga hampir lemas selepas ditelan pasir jerlus di Pantai Semerak, Pasir Putih, Kelantan. Semua mereka bagaimanapun berjaya diselamatkan walaupun seorang koma dan seorang lagi cedera.

10 Februari 2005: Enam mangsa maut akibat lemas selepas terperangkap dalam pasir jerlus di Sungai Pahang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: