June 22, 2009

Karotid angioplasti cegah strok

Posted in 1 at 3:39 pm by Ahmad Salafi


Dr Shaiful menerangkan tentang rawatan karotid angioplasti.

Pembedahan membaiki salur darah tersumbat dilakukan dengan satu tebukan pada kaki

SELEPAS anda diserang strok, apakah nasihat doktor kepada anda? Biasanya doktor akan meminta anda mematuhi jadual pengambilan ubat, berhenti merokok, bersenam dan menjaga pemakanan anda. Ini bagi mengelakkan anda tidak diserang strok sekali lagi.

Sebenarnya strok boleh dicegah dengan prosedur karotid angioplasti atau pembedahan membaiki salur darah tersumbat. Ia sama saja dengan prosedur angioplasti lain, cuma yang membezakannya ia dilakukan pada bahagian karotid.

Pakar Runding Kardiologi, Institut Jantung Negara (IJN), Dr Shaiful Azmi Yahaya, berkata arteri karotid yang tersekat atau sempit boleh dirawat dengan karotid angioplasti.

Malah, katanya ia prosedur yang mudah dengan hanya melakukan satu tebukan saja pada kaki dan prosesnya hanya mengambil masa kira-kira sejam.

“Biasanya pesakit yang pernah diserang strok akan dibekalkan ubat mencairkan darah. Mereka tidak diberi pilihan atau diberitahu, mengenai prosedur karotid angioplasti. Atau kalau tahu pun, mereka tidak mahu lakukan kerana risiko komplikasi diserang strok atau mengalami masalah serangan jantung ketika prosedur dilakukan,” katanya.

Dr Shaiful Azmi berkata, risiko di bawah lima peratus itu adalah normal kerana apa saja pembedahan mempunyai komplikasi tersendiri. Selalunya, pesakit tidak mahu melakukan karotid angioplasti kerana takut diserang strok atau berhadapan dengan komplikasi lain ketika di dewan bedah.

Dalam prosedur karotid angioplasti, tiub (kateter) khas dengan belon kecil di hujungnya akan dimasukkan ke arteri karotid sebelum belon itu dikembungkan (inflated) apabila kateter sudah berada di kawasan arteri yang bermasalah.

Pengembungan belon akan menekan tisu lemak di dinding arteri dan menghasilkan pembukaan luas di dalam arteri. Ia kemudian membaiki laluan aliran darah. Sten mungkin juga dimasukkan ke situ bagi mengelak salur darah daripada sempit atau tertutup sekali lagi.

“Realitinya terlalu ramai pesakit yang dirawat kerana pesakit strok hanya diberikan ubat mencairkan darah. Mereka tidak diberitahu mengenai adanya prosedur membuka semula laluan karotid yang sempit atau tersekat,” katanya.

Anehnya prosedur ini sudah dimulakan sejak 1980 oleh Dr Sean F Mullan dari Universiti Chicago, Amerika Syarikat. Namun, kerana kebimbangan pakar perubatan sendiri mencuba, prosedur ini tidak begitu diketahui pesakit dan ia bukan satu pilihan popular untuk mencegah strok.

Bayangkan apabila berlaku sekatan di arteri yang menuju ke otak, sudah tentu sukar darah mengalir. Jika sekatan itu semakin besar atau darah beku tersangkut di arteri yang sempit, bila-bila masa saja anda akan diserang strok.

Bagaimanapun, masih ada yang bernasib baik kerana walaupun diserang strok mereka boleh dipulihkan.

Karotid angioplasti membantu membuka laluan arteri yang sempit dan mengurangkan risiko anda diserang strok. Namun, anda tidak perlu menunggu hingga diserang strok untuk melakukan karotid angioplasti, sebaliknya melalui pemeriksaan berkala, anda boleh mengetahui sama ada anda berisiko untuk diserang strok atau sebaliknya. Jika anda berisiko, karotid angioplasti mungkin rawatan terbaik.

Mengenali arteri karotid.

 • Arteri karotid adalah arteri utama yang terletak di hadapan leher. Melalui arteri karotid, darah dari jantung bergerak ke otak. Terdapat dua arteri karotid yang paling biasa, di kanan dan kiri leher. Secara bersama, ia membekalkan aliran darah utama ke leher dan kepala.
 • Arteri di seluruh tubuh boleh tersumbat kerana lebihan lemak yang dikenali sebagai plak. Plak akan membuatkan arteri sempit atau tersumbat. Jika berlaku sekatan atau penyempitan, ia boleh menyebabkan bekalan darah ke otak terputus atau berkurang sekali gus menyebabkan anda diserang strok.

Faktor risiko strok

 • Sejarah keluarga yang pernah diserang strok atau serangan jantung
 • Darah tinggi
 • Kolesterol tinggi
 • Kuat merokok
 • Diabetes
 • Tidak aktif bersukan, obesiti
 • Masalah jantung seperti ritma jantung tidak normal atau kegagalan jantung
 • Pernah diserang strok
 • Penggunaan bil cegah hamil atau terapi hormon

Simptom strok

 • Sukar berjalan – strok menyebabkan anda tersadung, pening atau hilang koordinasi.
 • Sukar bercakap – percakapan tidak jelas, tidak boleh bercakap ayat yang mudah.
 • Lumpuh atau kebas pada sebelah badan.
 • Sukar untuk melihat – pandangan kelabu, gelap atau melihat objek kelihatan berganda.
 • Sakit kepala yang tiba-tiba atau luar biasa yang disertai dengan leher terasa tegang, muka sakit, sakit pada kedua-dua mata atau muntah.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: