June 22, 2009

Kutu mudah berjangkit

Posted in 1 at 3:43 pm by Ahmad Salafi

PERNAH melihat anak perempuan anda menggaru kepala terutama ketika tidur? Yang pasti perlakuannya itu kerana kepalanya gatal, tetapi tahukah anda punca sebenar masalah itu disebabkan kutu?

Kutu kepala lebih kerap ditemui pada kepala kanak-kanak perempuan yang berambut panjang. Kutu mudah berjangkit walaupun tidak boleh melompat atau terbang. Kutu biasanya berpindah daripada seorang kanak-kanak kepada kanak-kanak lain apabila mereka tidur bersama atau bermain bersama dalam kumpulan.

Kutu juga boleh melekat di bantal, topi atau kerusi malas tetapi tidak boleh berjangkit kepada orang lain dengan cara itu.

Walaupun kanak-kanak lebih sinonim sebagai ‘hos’ kutu, namun ibu bapa atau nenek juga boleh berhadapan dengan masalah kutu. Kutu bukan disebabkan masalah kanak-kanak yang disifatkan sebagai pengotor kerana kanak-kanak pembersih boleh juga mengalaminya.

Biasanya, kutu berwarna kelabu kehitaman dengan panjangnya 2.5 milimeter (mm). Ia bergayut di rambut dan sering ditemui di kulit kepala. Kutu hidup dengan menghisap darah, justeru ia hanya mampu bertahan selama dua hari saja jika terjatuh dari kepala.

Kutu kepala kerap ditemui di kulit kepala di belakang telinga dan berdekatan belakang tengkuk.

Kutu membiak sangat cepat. Dalam masa sehari kutu betina boleh bertelur antara enam hingga lapan kali. Biasanya kutu betina bertelur berdekatan pangkal akar rambut menyebabkan ia sukar dibuang.

Selepas tujuh atau lapan hari, telur kutu menetas meninggalkan keronsong kosong berwarna putih bersinar.

Antara 10 hingga 14 hari selepas menetas, kutu mencapai tahap kematangan. Malah, ia boleh mencapai dua hingga empat mm panjang. Matang bermaksud ia mula aktif dari segi reproduktif. Jangka hayat kutu bagaimanapun tidak panjang, biasanya antara 32 hingga 35 hari.

Mengenali anak hadapi masalah kutu

Anak sering mengadu ada sesuatu benda bergerak di atas kepala. Selain itu, dia kerap menggaru kepala terutama pada waktu malam kerana berasa gatal disebabkan alahan pada setiap gigitan kutu.

Cara menangani masalah kutu

Kutu gemar berada di kepala kanak-kanak perempuan yang berambut panjang. Apabila kanak-kanak itu meningkat dewasa, masalah kutu akan selesai begitu saja.

Namun, menunggu hingga kanak-kanak dewasa dan pandai mengurus diri sendiri tentulah mengambil masa. Oleh itu, untuk mengatasinya anda boleh menggunakan syampu khas untuk membunuh kutu. Selain itu, menggunakan minyak zaitun juga boleh membuang telur kutu.

Empat peraturan utama yang harus diingat apabila menggunakan ubat kutu

1. Jangan guna jumlah yang lebih daripada disarankan

2. Jangan rawat kanak-kanak menghadapi masalah kutu lebih dua kali dengan ubat yang sama

3. Jangan campurkan ubat kutu berlainan jenama

4. Dapatkan nasihat doktor jika masih gagal menghilangkan kutu di kepala anak selepas mereka menjalani dua kali rawatan biasa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: