July 1, 2009

Fertigasi modul lengkap pertanian moden

Posted in 1 at 8:42 am by Ahmad Salafi

Oleh NAZRUL AZIM SHARUDDIN
nazrul.sharuddin@utusan.com.my

Walaupun peringkat awal projek ini melibatkan kos yang agak tinggi bagi menyiapkan segala infrastruktur, namun ia berbaloi kerana kelengkapan tersebut boleh bertahan untuk tempoh masa 10 hingga 15 tahun
– Zainal Abidin


SANA sini orang memperkatakan tentang teknik penanaman moden menggunakan kaedah fertigasi yang semakin mendapat sambutan menggalakkan.

Kelihatan agak mudah, namun mengaplikasikan teknik penanaman tersebut tanpa mendapat bimbingan lengkap mengenainya mungkin akan memberi kesukaran kepada pengusahanya.

Justeru, bagi memberi peluang kepada individu mempelajari teknik tersebut dengan lebih terperinci, Utusan Malaysia dengan kerjasama Agrobank dan syarikat konsultan, Malayan Agro Consult Sdn. Bhd. (Mayconsult) telah menganjurkan Bengkel Usahawan Fertigasi Bersama MEGA pada 29 Mei lalu.

Seperti sebelum ini, penganjuran bengkel yang masuk kali ketujuh itu terus mendapat sambutan memberangsangkan daripada masyarakat.

Pengurus Pusat Latihan Agrobank, Abdul Shukor Abdul Jabbar berkata, kursus tersebut sememangnya popular di kalangan mereka yang berminat untuk memulakan projek fertigasi.

”Kursus ini popular kerana memberi fokus kepada penyampaian pengetahuan dan maklumat mengenai teknologi penanaman secara moden.

”Apa yang menarik, para peserta akan didedahkan dengan modul penanaman secara menyeluruh bermula dari peringkat penanaman sehinggalah dipasarkan,” katanya ketika merasmikan bengkel tersebut di Kajang, Selangor baru-baru ini.

Selama tiga hari, para peserta akan mendapat bimbingan tanaman secara teknikal dan praktikal, didedahkan dengan perancangan perniagaan, motivasi, khidmat nasihat serta pemasaran.

Menurut Abdul Shukor lagi, pihaknya menerima permohonan di luar jangkaan menerusi medium pendaftaran yang disediakan iaitu dari laman web Utusan Malaysia dan melalui pihak Mayconsult sendiri.

Kesemua mereka terdiri daripada pelbagai latar belakang seperti golongan profesional, pelajar dan juga petani yang datang bukan sahaja dari Lembah Klang malah dari negeri-negeri lain termasuk Sabah dan Sarawak.

Sementara itu, Pengarah Urusan Mayconsult, Zainal Abidin Yahya berkata, sambutan menggalakkan yang diterima itu adalah disebabkan orang ramai telah mula menyedari tentang kelebihan teknik tanaman fertigasi.

”Para petani sekarang mahu beralih dari teknik pertanian tradisional kepada fertigasi kerana risikonya dapat dikawal selain memberikan hasil yang tinggi.

”Walaupun peringkat awal projek ini melibatkan kos yang agak tinggi bagi menyiapkan segala infrastruktur, namun ia berbaloi kerana kelengkapan tersebut boleh bertahan untuk tempoh masa 10 hingga 15 tahun,” katanya.

Dari segi bantuan kewangan pula, pihak Agrobank turut menawarkan pinjaman modal galakan sebagai pembiayaan awal jika para peserta berminat memulakan projek berkenaan.

Bagi mendedahkan peserta dengan teknik penanaman dengan lebih terperinci, mereka juga akan di bawa melawat tapak tanaman fertigasi yang berjaya terletak Jalan Kebun, Klang.

”Selain cili, teknik tanaman ini sesuai digunakan untuk tanaman seperti tomato, rock melon dan terbaru adalah halia,” jelasnya.

Sejak kali pertama dianjurkan pada 23 Januari 2009, bengkel berkenaan telah berjaya melatih seramai lebih 210 orang peserta.

Daripada jumlah itu, lebih kurang 30 peratus daripada mereka telah pun memulakan projek tanaman secara komersial.

”Mereka yang telah memulakan projek akan dibantu dari semasa ke semasa di mana khidmat nasihat akan diberikan jika mereka menghadapi sebarang masalah,” katanya.

Sebagai inisiatif membentuk satu komuniti berkaitan bidang fertigasi, para peserta yang bengkel itu telah menubuhkan persatuan mereka sendiri yang diberi nama Persatuan Usahawan Fertigasi Malaysia (PUFM) bagi tujuan berkongsi maklumat dan kemudahan berkaitan projek masing-masing.

Menurut Pengerusinya, Misri Saliman, setakat ini, persatuan tersebut telah mempunyai lebih 90 orang ahli berdaftar yang terdiri daripada pengamal, pembekal dan usahawan fertigasi.

”Kita mahu jadikan persatuan ini sebagai pusat utama mendapatkan maklumat berkaitan fertigasi seperti bekalan baja, benih, peralatan, pemasaran dan sebagainya.

”Kita juga mempunyai saintis yang sentiasa menjalankan penyelidikan terbaru mengenai fertigasi di mana maklumat mengenainya akan di salurkan kepada ahli-ahli dalam usaha membantu mereka mengurangkan kos projek dan meningkatkan hasil,” katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: