July 14, 2009

Fatini terkilan tidak sempat temui Natrah

Posted in 1 at 12:46 pm by Ahmad Salafi

Fatini terkilan tidak sempat temui Natrah

SHAH ALAM 10 Julai – Bekas wartawan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Datin Fatini Yaacob yang pernah membuat penyelidikan dan menulis kisah hidup Natrah atau Maria Bertha Hertogh, 72, terkilan kerana tidak sempat menemui wanita itu buat kali terakhir.

Fatini, 50, yang pernah menemubual Bertha di Nevada, Amerika Syarikat pada Januari, 1989 lalu berkata, beliau merancang terbang ke Belanda menemui wanita itu sebelum Ramadan untuk melengkapkan buku biografinya yang dijadualkan terbit pada penghujung tahun ini.

”Tetapi sayang dia telah meninggal dunia dan pemergiannya pada saya adalah sebuah pengakhiran kepada penderitaan yang dialaminya selama ini,” kata beliau yang ditemui pemberita di rumahnya di Seksyen 7 di sini petang ini.

Penulis itu yang pernah menyentuh hati pembaca dengan tulisan kisah cinta dan penderitaan Natrah bersama orang-orang yang pernah hadir dalam hidupnya termasuk bekas suaminya, Mansor Adabi yang disiarkan dalam Dewan Masyarakat keluaran Februari hingga Mei 1989 bagaimanapun tetap akan ke Belanda untuk menziarahi keluarga Bertha seperti yang dirancang.

Fatini yang kini menjadi Karyawan Tamu Universiti Teknologi Malaysia (UTM) berkata, beliau juga akan menyiapkan buku biografi serta berhasrat menerbitkan kisah Natrah dalam pelbagai versi termasuk dalam bentuk dokumentari drama dan filem.

”Tujuan saya ialah untuk memperbetulkan persepsi Barat terhadap Timur tentang isu Natrah yang pernah menimbulkan kontroversi sehingga mencetuskan rusuhan di Singapura pada tahun 1950 dan sehingga kini masih menjadi rujukan sekiranya isu berkaitan dibincangkan.

”Bagi saya ini adalah tanggungjawab yang perlu saya lunaskan kerana saya telah membuat penyelidikan mengenai kisah Natrah ini terlalu mendalam sehingga merasakan telah amat memahami penderitaan yang ditanggung wanita itu akibat hidup dalam paksaan dalam serba serbi,” ujarnya lagi.

Walaupun tidak pernah bersua muka dengan Bertha sejak tahun 1989, Fatini tetap mengikuti perkembangan wanita itu dan tahu dia pernah datang ke Kemaman, Terengganu pada Hari Raya Aidilfitri tahun 1997.

Ceritanya, ketika itu Bertha melawat Kamariah yang juga merupakan anak angkat keturunan Jepun, Che Aminah Mohamed, ibu angkat Natrah dan dia juga sempat ke Kuala Lumpur, Johor Bahru dan Singapura.

”Saya tahu dia datang tetapi oleh kerana fobia Bertha terhadap apa yang berlaku semasa beliau dipaksa berpisah dengan suami dan keluarga angkat, dia tidak memberitahu saya.

”Saya kesal kerana tidak dapat memperbetulkan persepsi Bertha itu tetapi berharap kedatangannya ke sini dapat memberi gambaran tentang perubahan yang berlaku di Malaysia,” katanya.

Ditanya apa yang paling tidak dapat dilupakan beliau sepanjang menulis kisah Natrah, Fatini berkata, pertemuannya dengan Mansor, bekas suami Natrah kerana sehari selepas lelaki itu menyerahkan empat fail berisi surat dan catitan perjuangannya untuk mendapatkan kembali isterinya ketika itu dia meninggal dunia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: